thumb
webcams

Връх Мусала 2925 м., Рила планина Карта с камера

Връх Мусала mjpeg_stream player_fullscreen video_loading video_resume preload


Връх Мусала (на латиница Musala) е първенецът на България и на Балканския полуостров, като превъзхожда вр. Митакис (планината Олимп, Гърция) с 8м. Мусала е разположен в източната част на планината Рѝла, в защитената територия на Национален парк Рила.

Мусала е един от най-популярните планинарски дестинации в България. Намира се в близост до най-старият зимен курорт в България – Боровец. Към върха водят няколко туристически маршрута, като класическите са т.нар. Летен и Зимен. Условно започват от горната станция на лифт Ястребец и стигат до самия връх, като на места се пресичат и припокриват. Пътеките минават в близост до старата и новата сграда на Хижа Мусала. Последните няколкостотин метра от заслон Еверест (Ледено езеро) са с голяма денивелация и има прекарано спомагателно стоманено въже.

На върха са разположени две сгради - станция на Национален институт по метеорология и хидрология (изградена през далечната 1932г по нареждане на Цар Борис III) и по-модерната Базова Екологична Обсерватория (1999г), част от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. Най-високата точка на Балканите е маркирана с каменна пирамида и е популярно място за запечатване на спомен чрез видео камерите на туристите.

Не далеч от първенеца се намира и вторият връх на Рила - Малка Мусала. До него се стига през зъберите на седловината Трионите, която с Мусаленска Игла са известни катерачен обекти в района.

Поради голямата надморска височина, метеорологичната обстановка на върха често се сменя. Можете да я следите в реално време чрез онлайн уеб камера, която монтирахме с подкрепата на Базова Екологична Обсерватория Мусала, върху чиято сграда се намира.

Видео запис от ремонта на камерата - част 1 и част 2

Камерата се намира в Рила планина и е обновена на 03.10.2015 в категория планини и хижи.


Още камери от Рила планина: