thumb
webcams

Хижа Алеко, Витоша планина Карта с камера

jpeg_stream player_fullscreen video_loading video_resume preload


Хижа Алеко е втората най-стара хижа на Витоша. Изградена е в периода 1929 - 1932г. на 1840м. надморска височина от туристи и съмишленици на Алеко Константинов - Щастливеца, на когото е наименувана. Към момента се стопанисва от туристическо дружество Мотен Спорт, чиято собственост е тази уеб камера.

Сградата на хижата е електрифицирана и водоснабдена. В нея целогодишно се предлагат храна и напитки. Капацитетът за настаняване е около 80-100 легла разпределени както в дройни стаи, така и в големи спални помещения.

В района на хижа Алеко се намират горната станция на Симеоновския кабинков лифт и няколко по-малки лифтове и влекове - Заека (най-старият на Витоша) и Помагалски. От там минават и част от пътеките за Черни Връх.

В далечината на камера Алеко се вижда червената ски писта Стената, която е една от най-стръмните на Витоша и се препоръчва за по-опитни скиори. По-младите се учат на Заека, който се намира в ляво на хижата от перспективата на камерата. Там преподават и повечето ски училища базирани на Алеко.

Камерата се намира в Витоша планина и е обновена на 03.10.2015 в категория планини и хижи.


Още камери от Витоша планина: